Музика Карпат

Збереження, плекання та дослідження власної культурної спадщини – наша спільна справа. Українська культура – ключ до того, що є всередині нас, а наша музика – великий "зубчик" на його основі.

Звичайно, музика Карпат посідає окреме місце в українській народній музичній творчості. Це багатий та різноманітний культурний феномен, який відображає багатовікову історію, традиції та побут народів, що населяють цей регіон. Музична творчість горян неповторна, а інструменти – унікальні.

Трембіта
Найдовший у світі дерев’яний духовий інструмент. Його звук гучний і пронизливий, він використовувався для передавання сигналів на великі відстані, а також під час різних обрядових та святкових подій. Зараз буде несподівано, але для створення трембіти підходить тільки ялина-громовиця (дерево, уражене блискавкою), вік якої сягає 120-160 років.

Цимбали
Плоский струнний інструмент, що видає звук за допомогою паличок. Цимбали мають яскравий, дзвінкий звук і використовуються в багатьох карпатських музичних ансамблях. Раніше цимбали звучали на хрестинах, весільних маршах, народних гуляннях. Сьогодні їх можна почути на великих гуцульських святах та фестивалях, що проходять у теплий період року.

Дримба
Нагадує невелику металеву підкову, кінці якої подовжені паралельно один одному. У центрі закріплений сталевий язичок із загнутим кінчиком. У грі на інструменті задіяні губи, зуби, язик і дихання одночасно. Оскільки дримбу міцно притискають до зубів, у тілі музики створюється сильна камертонова вібрація. Мольфари вірять, що дримба має особливу силу. Згідно з народними повір’ями, її звуки лікують хвороби, пробуджують енергію каменю, дерева та металу. За допомогою дримби можна причарувати кохану людину, приручити дикого звіра й перетворити ворога на друга.

Дуда
Наш аналог волинки, що виготовляється зі шкіри теляти або кози. Цей гуцульський інструмент колись був дуже популярним серед пастухів. Також на ньому грали в оркестрі Війська Запорізького. Дуду прикрашають вирізаною з дерева головою кози, брязкальцями, яскравими китицями. Багато сучасних музикантів експериментують зі звучанням дуди, інтегруючи інструмент у фолкрок та джаз.

Цікаво послухати? Тоді завітайте до Bukovel та почніть своє знайомство з колоритом. Адже курорт – це найзручніша стартова локація, щоб відкривати традиції та музику Карпат!