Як якість повітря впливає на сон

Помітили, що в горах завжди добре спиться? Прогулявся лісовою стежкою, випив чай "Карпатський збір" на веранді – і спати. Зранку наче знову народилися: хочеться наново планувати життя. Фокус тут не в розміреному житті на природі (хоча це справді важливо), а в чистому гірському повітрі.

На власному досвіді ви знаєте, як спиться у свіжому провітреному приміщенні, як тому немовляті після купелі. Свіже, чисте повітря сприяє засипанню, тому корисно привчити себе спати літом при відчиненому вікні, а взимку – при відкритій кватирці. Ба більше, це підтверджують науковці, що спеціалізуються на вивченні якості сну. 

Дослідження Гарвардської школи громадського здоров’я доводить: люди, які сплять у непровітрених кімнатах із мікроскопічними твердими частинками в повітрі, частіше прокидаються вночі та мають загалом низьку якість сну. Зранку вони можуть відчувати слабкість чи втому. 

Дослідження Національного інституту охорони здоров’я (NIH) показало, що вентиляція та використання очищувачів повітря допомагають знизити рівень CO2, що значно поліпшує якість повітря та знижує симптоми алергічної реакції. Достатня кількість кисню допомагає мозку відновити свою працездатність та заспокоїть нервову систему. І все це про одне: чим чистіше повітря, яким ви дихаєте, тим краще вам спиться. А значить – думається, дихається, працюється та, власне, живеться.

Рахуємо, 30-40 % свого життя ми проводимо уві сні, тож нехтувати таким величезним її шматком – капость і прикрість. Виберіть собі зручну подушку, м’яку піжаму та крем для тіла з приємним ароматом. 

Пакуйте це все в невеличку валізку (окей, подушку можна залишити вдома, у нас є) та приїжджайте спати в Bukovel,  де можна дихати гірським карпатським повітрям без пилу, промислових відходів та вихлопних газів. Адже здоровий сон – то важкий люкс важких часів. Солодких вам снів.

Bukovel
Dacă v-a plăcut articolul, distribuiţi-l prietenilor dvs. de pe rețelele de socializare