Легенди гір: звідки з’явилися назви Довга, Бульчиньоха, Буковель, Чорна Клева, Бабин Погар

Легенди Українських Карпат живуть не лише в пам’яті людей – їх розповідає природа: гори, річки, рослини. Лише послухайте ці назви!  Бабин Погар, Білий Черемош, Розрив-трава залозиста – кожна невипадкова, то наш культурний код, що передається з покоління в покоління та дає ключ до розуміння наших пращурів та себе.

Курорт Bukovel розкинувся поміж п’яти гір із цікавими назвами (Бульчиньоха, Довга, Бабин Погар, Чорна Клева та Буковель), і від нього шапкою кинути до кожної. Ну, майже. Але це точно найзручніша стартова точка для походів. І перед прогулянками хочемо заочно познайомити вас із цими горами та розказати, звідки походять їхні чудернацькі назви. Що ж хотіли переказати нам предки?

Гора Довга
Якщо подивитися на Довгу з висоти пташиного польоту, або "нагуглити" зображення гори в мережі, можна побачити, що гора простягається майже на кілька кілометрів, формуючи довгий рівний гребінь. Тому назва ну дуже проста: довгий гребінь – Довга гора. За легендою, пастухи з давніх-давен використовували Довгу як орієнтир для свого маршруту для перегону худоби, аби не заблукати в чагарниках. Достатньо було піднятися на верхівку й піти гребенем, немов шляхом-вказівником. Зручно? Так. Логічно? Цілком. Тож нащо вигадувати щось інше?

Гора Бульчиньоха
Наймістичніша та найромантичніша… Огорнена багатьма легендами. Подейкують, що назва гори пов’язана з трагічною історією кохання, що вразила місцевих декілька століть тому. Хлопець та дівчина із сусідніх селищ вирішили побратися. Вони зустрілися на пів шляху й пішли до церкви на іншому боці гори. Однак вінчання не відбулося. Під час весільної процесії гостей та молодих накрили різкий порив вітру й сильна злива. Наречена зникла безвісти назавжди. Тож згодом гору, на якій сталася ця трагедія, стали називати Бульчиньохою – у пам’ять про молоду дівчину, якій "бурхлива" та "буревійна" погода завадила прожити життя з коханою людиною. Якщо ви підійматиметеся на Бульчиньоху зі своєю половиною, обов’язково розкажіть їй цю легенду.

Гора Буковель
Звичайно, назва "Буковель" тісно пов’язана з буковим  лісом, що стоїть стіною на схилах гори. Перші переселенці, які прибули в цю місцевість, були вражені красою місцини та величчю дерев. Тож вони вирішили залишитися тут і назвали свою нову домівку словом, яке раніше вживалося для опису галявин чи полонин, оточених буками, – буковель. Так назвали й гору. Із часом місцевість лише набирала популярність поміж українців. А зараз біля підніжжя гори – найвідоміший всесезонний курорт Bukovel. 

Чорна Клева
Є дві версії походження назви цієї гори. Перша, містична, розповідає про те, що колись у цьому місці мешкали чаклуни та відлюдники, які практикували магію. "Чорна" в назві символізує темну атмосферу, яка охоплювала гору, а "Клева" – відсилає до кленових лісів, які колись густилися в цій місцевості. Друга версія, не така магічна, каже, що слово «Чорна» в назві вказує на наявність темних, майже чорних скель, що виділяються на загальному тлі зелені карпатських лісів, а "Клева" – діалектне слово для опису ущелини або проходу. Ми за перший варіант – чарівництво вабить навіть скептиків.

Бабин Погар
Легенда, що розказує історію походження назви гори Бабин Погар, насправді нагадує просту істину – перед природою рівні всі. Вона підкорюється лише сильним, сміливим та тим, хто поважає її, – і не важливо – чоловіку, жінці чи тварині. Соціальні конструкції не для неї. Тож згідно з легендою гора Бабин Погар – це територія, яка була у власності або під опікою сильної жінки. Ця гуцулка мала значний вплив на місцеву громаду, керувала пастухами, мисливцями, бджолярами та скотарями. «Погар» у цьому контексті означає розчищену місцевість, де ця жінка вела господарство, а звідти й "Бабин"!

Bukovel
Якщо вам сподобалася стаття, поділіться нею зі своїми друзями в соціальних мережах